Mówi: | Aneta Glam-Kurp |
Funkcja: | uczestniczka programu „Żony Miami" |
Aneta Glam-Kurp: Przekonuję ludzi do weganizmu. W ten sposób ratuję życia milionów zwierząt
Uczestniczka programu „Żony Miami” jest wstrząśnięta danymi, które pokazują, że globalna produkcja mięsa generuje więcej CO2 niż transport samochodowy, lotniczy, kolejowy i wodny razem wzięte. Dlatego też zachęca wszystkich do gruntownej weryfikacji swojego menu i do ograniczenia spożycia produktów mięsnych oraz nabiału, bo jak podkreśla – ma to zbawienny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale i na środowisko.
Aneta Glam-Kurp przekonuje, że nie jest jej obojętny los zwierząt. Jeśli tylko więc w jakiś sposób może pomóc wyrzuconym na bruk, pokrzywdzonym, chorym, skazanym na śmierć bądź hodowanym tylko na mięso, to bez wahania to robi.
– Na razie pomagam zwierzętom, ratuję ich życie, nie tylko kotom, których w tej chwili mamy już 18, a do tej pory mogłyby one już nie żyć, ale również przekonuję ludzi do weganizmu. I w ten sposób ratuję życia dosłownie milionów zwierząt, ponieważ każda osoba, która dzięki mojemu przykładowi przejdzie na weganizm na przykład w wieku 30 lat, to każdego dnia ratuje jedno zwierzę. Jeden człowiek w ciągu jednego dnia spożywa co najmniej jedno zwierzę, a kiedy całkowicie przestanie jeść mięso, a w zamian ugotuje sobie fasolkę czy ciecierzycę, to będzie mógł się z tym cudownie czuć i zostanie superhero – mówi agencji Newseria Lifestyle Aneta Glam-Kurp.
Uczestniczka programu „Żony Miami” ze swojego doświadczenia wie, że przejście na weganizm bądź wegetarianizm przynosi wiele korzyści. Przede wszystkim ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, bo unikamy niezdrowych, często wysokoprzetworzonych produktów, których spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów. Poza tym dieta roślinna zdecydowanie wygrywa z mięsną, jeśli chodzi o kwestie ochrony środowiska i ograniczenie produkcji odpadów. Wpisuje się więc w nurt eko.
– Bardzo szybko się przekonałam, że ratowaniem żyć zwierząt ratujemy swoje własne zdrowie i ratujemy planetę, ponieważ produkcja produktów mięsnych i mleczarskich zanieczyszcza środowisko, powietrze, wody i gleby bardziej niż transport, bardziej niż wszystkie samochody na całym świecie, samoloty, łodzie i pociągi. Produkcja mięsa jest więc straszną głupotą, ponieważ nie dość, że niszczymy planetę, to jeszcze niszczymy własne zdrowie, ponieważ jemy tego za dużo. Już nie mówię, że każdy musi przejść na totalny weganizm, ale przynajmniej ograniczyć, żeby nie truć siebie i naszej planety. I to jest właśnie moja misja, żeby ludzi o tym uświadomić – mówi.
Aneta Glam-Kurp chce zachęcić konsumentów do refleksji i zmiany nawyków żywieniowych. Tymczasem statystyki zawarte w „Atlasie Mięsa 2022” pokazują, że światowa produkcja mięsa cały czas rośnie. Eksperci szacują, że do 2029 roku zwiększy się o kolejne 40 mln t i osiągnie poziom 366 mln t rocznie. Ten trend zauważalny jest także w Polsce. W ciągu dwóch ostatnich dekad nasz kraj stał się jednym z największych producentów mięsa w Europie. Celebrytka nie kryje oburzenia tą sytuacją.
– Ja jestem po prostu wkurzona tym systemem, a ten cały system istnieje, ponieważ jest wielką maszyną do nakręcania pieniędzy przez te wielkie firmy. Niszczymy świat, niszczymy naszą planetę, niszczymy życie zwierząt i niszczymy nasze zdrowie, żeby sobie jakieś wielkie korporacje mogły zarobić biliony – dodaje.
Czytaj także
- 2024-05-07: Tanie dekoracje do domu coraz poważniejszym problemem dla środowiska. Eksperci ostrzegają przed skutkami fast homeware
- 2024-04-23: Trwają prace nad szczegółami ścisłej ochrony 20 proc. lasów. Prawie gotowy jest także projekt ws. kontroli społecznej nad lasami
- 2024-04-26: Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend
- 2024-05-08: Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
- 2024-05-06: Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
- 2024-05-06: Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami
- 2024-04-11: Greenpeace: Prawie 6 tys. ciężarówek pełnych drzew wyjeżdża codziennie z polskich lasów. Wycinki trwają tam, gdzie nie wolno
- 2024-04-22: Rynek makaronów w Polsce wart jest około 800 mln zł. Producenci pracują nad nowymi funkcjami tych produktów w diecie
- 2024-04-02: Coraz częściej dzikie zwierzęta pojawiają się w miastach. Pomaganie im może tylko zaszkodzić
- 2024-04-05: Dostęp do badań profilaktycznych i skutecznych terapii największymi wyzwaniami systemu ochrony zdrowia. Polska prezydencja w UE może być okazją do zmian w tym zakresie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.