Mówi: | Joanna Giza |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Pogotowie Kulinarne |
Odpowiednio dobrany catering pomaga walczyć z chorobą i uczy dyscypliny żywieniowej
W przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy czy otyłości ważne jest nie tylko specjalistyczne leczenie, lecz także staranne komponowanie posiłków, tak by schorzenie się nie pogłębiało. Osoby, które same mają problem z doborem odpowiedniego menu, mogą skorzystać z oferty firm cateringowych. Dieta jest układana pod kątem potrzeb danego klienta i kładzie nacisk na wyeliminowanie produktów, które szkodzą zdrowiu.
– Coraz częściej mówi się o chorobach serca, nadciśnieniu, cukrzycy, nadwadze, otyłości czy chorobach nowotworowych. Te schorzenia w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania. Dla takich ludzi catering również przygotował specjalną ofertę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Joanna Giza, dietetyk Pogotowia Kulinarnego.
U osób z chorobami sercowo-naczyniowymi celem diety jest osiągnięcie prawidłowego profilu lipidowego, czyli obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego oraz uzyskanie odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego. Menu powinno zatem zawierać duże ilości warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
– Jadłospis powinien obfitować w tłuszcze rybie i roślinne, ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają komplikacje. Z kolei przy nadciśnieniu powinno się eliminować z posiłków sól i unikać produktów pełnotłustych pochodzenia zwierzęcego, czyli tłustych gatunków mięs, jak choćby wieprzowiny, tłustych przetworów mlecznych i pasztetów – wyjaśnia Joanna Giza.
Z kolei podstawą diety dla diabetyków jest zachowanie odpowiednich proporcji między składnikami odżywczymi. Trzeba więc ograniczyć ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi.
– W takich jadłospisach powinno się wykluczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli słodycze, produkty zbożowe z białej mąki, biały ryż, nabiał, jogurty owocowe – tłumaczy Joanna Giza.
W przypadku osób z nadwagą i otyłością chodzi przede wszystkim o to, by pozbyć się zbędnych kilogramów i zmienić nawyki żywieniowe. Dieta powinna być więc skomponowana tak, żeby posiłki dostarczały odpowiednich ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu.
– Całodniowe lub częściowe wyżywienie powinno spełniać odpowiednie wymogi, pokrywać zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju składniki potrzebne do zachowania zdrowia i dobrej jakości życia. Warto zwrócić uwagę na to, czy w danej firmie jest możliwość skontaktowania się z dietetykiem, bo często są to osoby fikcyjne i wtedy nie do końca mamy pewność, czy dana firma cateringowa faktycznie oferuje wysokiej jakości posiłki – podkreśla Joanna Giza.
Osobom, które szczególnie powinny uważać na to, co jedzą, firmy cateringowe proponują zdrowe posiłki przygotowywane na parze bądź w folii, bez dodatku tłuszczu.
Czytaj także
- 2024-05-15: Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe
- 2024-05-02: Nadwyżki zbóż pozostaną problemem także w kolejnym sezonie. Wszystko zależy od zwiększenia możliwości eksportowych
- 2024-04-19: Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach
- 2024-04-24: 72 proc. firm IT planuje podwyżki. W branży wciąż ogromna jest różnica w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn
- 2024-04-19: Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze
- 2024-05-02: Sport może wspomagać walkę z bezsennością. Osoby aktywne fizycznie mają mniej problemów ze snem
- 2024-04-11: Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Regularne badania profilaktyczne stawiamy sobie za punkt honoru. Chcemy być zdrowi i aktywni
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-09: Samorządy mogą wreszcie ubiegać się o pożyczki z KPO. Do pozyskania jest w sumie 40 mld zł na zielone inwestycje
- 2024-04-25: Niska wiedza ekonomiczna Polaków może wpłynąć na większe zainteresowanie usługami doradców finansowych. Wciąż rzadko korzystamy z ich pomocy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.
Firma
Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe
Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.
Zdrowie
Jan Kliment i Lenka Klimentová: Po tym, jak niespodziewanie zmarł nasz przyjaciel, zrobiliśmy serię badań kontrolnych. Trzeba się badać, zanim choroba daje o sobie znać
Tancerze mają świadomość, że nawet groźna choroba przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, dlatego też, by wykryć każdą nieprawidłowość już na wczesnym etapie, warto przeprowadzać regularne badania kontrolne. Jakiś czas temu Lenka i Jan Kliment bardzo boleśnie przeżyli nagłą śmierć swojego przyjaciela i jak zaznaczają, ta tragedia dała im wiele do myślenia. Od tego czasu diametralnie zmienili swoje podejście do profilaktyki.