Mówi: | Maria Czech-Małasiewicz |
Funkcja: | kosmetolog, dział naukowo-szkoleniowy |
Firma: | Oceanic |
Kosmetyki wzbogacone w kompleksy aminokwasów chronią skórę przed przesuszeniem i przedwczesnym starzeniem
Aminokwasy to potężna broń w walce ze starzeniem się skóry. Wzmacniają barierę ochronną naskórka przed utratą wilgoci, a tym samym zapobiegają jej przesuszeniu i przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. W kompleksy aminokwasów wzbogacone są zarówno kosmetyki pielęgnacyjne, jak i oczyszczające, np. mleczka do demakijażu i peelingi.
Aminokwasy to związki chemiczne, które zawierają dwie grupy funkcyjne: zasadową grupę aminową i kwasową grupę karboksylową. Są to podstawowe składniki białek, enzymów, hormonów peptydowych i alkaloidów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Biorą udział w produkcji wielu hormonów, enzymów i neuroprzekaźników, uczestniczą w procesie regeneracji komórek i mięśni, są odpowiedzialne za spalanie tłuszczy. Ich możliwości w zakresie regeneracji skóry i odnowy komórkowej wykorzystywane są także w kosmetyce.
– Jest to m.in. glicyna, histydyna, arginina i karnozyna. Dodatkowo mamy też chlorki i glukoniany. Szczególnie tutaj cennym jest glukonian magnezu, który co też udowodniono – ma korzystny wpływ na wygładzanie i niwelowanie zmarszczek. To jeszcze nie wszystko, ponieważ te wszystkie składniki są w postaci lewoskrętnej. Oznacza to najwyższą biozgodność, czyli łatwość przyswajania, poza tym zostały zamknięte w takiej otoczce, czyli w takim nośniku z lecytyny słonecznikowej – mówi Maria Czech-Małasiewicz, kosmetolog Oceanic, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Aminokwasy mają zdolność zatrzymywania wody, zmiękczają i uelastyczniają naskórek. Kompleks specjalnie dobranych aminokwasów w kosmetykach uzupełnia niedobory wody w skórze, a także ją rozświetla. Wzmocnienie bariery ochronnej naskórka przed utratą wilgoci to bardzo istotny element zapobiegania starzeniu się skóry.
– Jest to absolutnie autorski kompleks opracowany przez nasze laboratorium wdrożeniowe, w związku z tym został on zgłoszony do opatentowania. Oczywiście wszystko zostało poparte wnikliwymi badaniami, odpowiednim doborem składników aktywnych, dlatego miejmy nadzieję, że będzie to bardzo skuteczny składnik, co już potwierdziły zresztą testy, i będzie stosowany w szeroko wykorzystywany jako składnik przeciwdziałający starzeniu się skóry – mówi Maria Czech-Małasiewicz.
W kompleksy aminokwasów mogą zostać wzbogacone zarówno kosmetyki pielęgnacyjne, np. kremy do twarzy lub balsamy do ciała, jak i produkty do oczyszczania skóry, takie jak peeling, żel pod prysznic czy mleczko do demakijażu. Przed kupnem kosmetyku z aminokwasami warto poradzić się kosmetologa lub dermatologa. Zależnie od wieku lub stanu skóry stężenie tych substancji będzie inne.
Czytaj także
- 2015-10-22: Coraz więcej osób cierpi na nadwrażliwość zębów. Głównie z powodu nadmiaru kwaśnych i gazowanych produktów w diecie
- 2015-08-26: Dietetyk sportowy: Nigdy nie powinno się biegać na czczo. Posiłek należy zjeść także po wieczornej aktywności fizycznej
- 2015-02-09: Stosowanie pasty do zębów z argininą obniża ryzyko choroby próchnicowej
- 2014-07-30: Latem najlepiej sprawdzają się delikatne podkłady matujące
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.