Mówi: | Justyna Skrzekut |
Firma: | Lubella |
Co czwarte dziecko wychodzi z domu bez śniadania. Dzieci spożywające pełnowartościowy pierwszy posiłek osiągają lepsze wyniki w nauce
Aby przygotować pełnowartościowe, a zarazem smaczne śniadanie wystarczą zaledwie 3 minuty. Warto pomyśleć jednak o tym, by tradycyjne kanapki, przez wielu uważane za nudne, zastąpić inną przekąską, na przykład na bazie płatków. Można je podawać na wiele sposobów – z dżemem, jogurtem, mlekiem czy owocami. Dla tych, którzy spożywają śniadanie w drodze, dobrym rozwiązaniem są batony zbożowe. Takie przekąski to bogate źródło błonnika, witamin i składników odżywczych.
W badaniach przeprowadzonych na potrzeby marki Lubella na pytanie: „Co daje najwięcej energii na cały dzień?”, aż 57 proc. Polaków jednoznacznie wskazało śniadanie. Dlatego rodzic, który spożywa pierwszy posiłek, przywiązuje do niego wagę i pokazuje, że sprawia mu on przyjemność, znacznie lepiej przekaże swojemu dziecku zdrowe i dobre nawyki żywieniowe.
– Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia ze względu na to, że daje nam porcję energii na dobry start. Dzięki temu, mamy więcej narzędzi do tego, żeby walczyć i podejmować wyzwania, które niesie ze sobą dzień. Śniadanie jest więc naszym obowiązkiem. Polacy bardzo często jednak z niego rezygnują, a wśród wymówek podają takie, jak brak czasu, to, że śniadania są nudne, że im nie smakują, że mają mnóstwo innych obowiązków – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Skrzekut, Lubella.
Badania wykazały, że dzieci, które na co dzień jedzą dobrze skomponowane, pełnowartościowe śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce. Tymczasem ponad 24 proc. uczniów wychodzi do szkoły bez zjedzenia pierwszego posiłku, a przecież pełnowartościowe śniadanie można przygotować zaledwie w kilka minut.
– Wystarczy połączyć jogurt, mleko, odrobinę dżemu, wybrać ulubione płatki i śniadanie jest gotowe. Możemy również przygotować je dzień wcześniej. Idealnym rozwiązaniem będą tutaj batony zbożowe z dodatkiem chociażby płatków kukurydzianych, które są idealnie chrupkie, złociste, smakowite, przez co nasze śniadanie będzie nie tylko szybkie, lecz przede wszystkim bardzo smaczne, zapewniające nam porcję energii na dobry start w poranek – tłumaczy Justyna Skrzekut.
Ci, którzy cenią sobie czas spędzony z rodziną przy stole, z pewnością nastawią budzik kilka minut wcześniej. Z kolei ci, którzy wolą dłużej pospać, mogą zabrać na wynos wcześniej przygotowaną przekąskę i zjeść po drodze.
– Są śniadania, które możemy zjeść w tramwaju, w drodze do pracy, w korku w samochodzie, na spacerze, na ławce w parku. Tak naprawdę śniadanie można zjeść absolutnie wszędzie, jeżeli wybierzemy odpowiednią opcję śniadaniową. Doskonałą propozycją może być również śniadanie przygotowane wcześniej w postaci np. batonów zbożowych na bazie płatków, a także muffiny – podkreśla Justyna Skrzekut.
Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności, a każde śniadanie będzie prawdziwą ucztą i zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta.
– Płatki pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika, fosforu, magnezu, manganu. Płatki zbożowe wykonywane są z pszenicy, jęczmienia ryżu, żyta. Dla każdego można dobrać odpowiednie zboże i inny wariant, zarówno smakowy, jak i związany z różnymi dodatkami. Znajdziemy w nich np. puff pszeniczny, dodatek płatków w czekoladzie, porzeczkę, żurawinę czy crunch – wymienia Justyna Skrzekut.
Czytaj także
- 2023-12-15: Barbara Kurdej-Szatan: Teraz gram głównie w teatrach. Przede wszystkim w Warszawie, ale też w czterech spektaklach objazdowych
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-08-22: Małgorzata Tomaszewska: Na początku nie chciałam głośno mówić o ciąży. Widzowie jednak bardzo szybko dostrzegli mój odmienny stan
- 2023-09-21: Mateusz Szymkowiak (TVP): Telewizja się obroni. Zawsze będzie potrzebna, bo oferuje programy misyjne, kulturalne i sportowe
- 2023-04-12: Rzetelność informacji podawanych przez producentów mleka modyfikowanego pod lupą badaczy. Wiele z nich nie ma naukowego poparcia
- 2021-07-27: Większość rodziców popełnia wiele błędów związanych z żywieniem dzieci. 61 proc. z nich otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny
- 2021-06-08: Paula Tumala: Moje córeczki karmiłam piersią tylko przez trzy miesiące. Niestety mój organizm nie nadążał produkować pokarmu dla dwóch dziewczynek
- 2021-03-04: Izabella Krzan: Prowadzenie „Pytania na śniadanie” zawsze było moim marzeniem. Natomiast jest mi trochę przykro, że w taki sposób się to wszystko potoczyło
- 2021-03-10: Izabella Krzan: Na razie korzystam z tego, że pracuję w telewizji, mogę się rozwijać i zdobywać doświadczenie. A jak będzie za parę lat, to zobaczymy
- 2020-09-23: Katarzyna Cichopek: Program „Pytanie na śniadanie” szalenie mnie otwiera. Zdobywam nową wiedzę i rozwijam się
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.