Newsy

Michał Bryś: Jestem bardzo energiczny, idę jak dynamit. To mnie łączy z Gordonem Ramsayem

2016-09-23  |  06:50
Mówi:Michał Bryś
Funkcja:szef kuchni, prowadzący program „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”
  • MP4
  • Szef kuchni obawiał się, że nie odnajdzie się łatwo w roli prowadzącego „Hell’s Kitchen”. Błyskawicznie poczuł się jednak na planie programu jak u siebie w domu. Uważa, że z legendarnym gospodarzem brytyjskiej edycji programu, Gordonem Ramsayem, łączy go energiczna osobowość.

    Michał Bryś przez wiele lat pracował jako menadżer gwiazd, producent telewizyjny oraz reżyser. Porzucił jednak show-biznes na rzecz gastronomii. Obecnie jest szefem kuchni i współwłaścicielem warszawskiej restauracji L’enfant Terrible. Jako gospodarz programu „Hell’s Kitchen” zadebiutował 6 września. Zastąpił w tej roli Wojciecha Modesta Amaro, który był szefem piekielnej kuchni przez pięć edycji programu.

    Byłem po drugiej stronie i nigdy nie musiałem świecić twarzą, a teraz tak jest. Natomiast znam realia tej branży, poruszam się w niej od lat, więc staram się wejść w tę nową rolę tak, jak najlepiej potrafię – mówi Michał Bryś agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Po przyjęciu propozycji Polsatu restaurator martwił się, że trudno będzie mu się przyzwyczaić do nowej roli. Wbrew obawom bardzo szybko poczuł się jednak na planie programu „Hell’s Kitchen” całkowicie swobodnie. Jego zdaniem stało się tak głównie ze względu na fakt, że program nagrywany jest w naturalnym dla niego środowisku.

    – Normalnie pracuję w kuchni w swojej restauracji, a „Piekielna Kuchnia”, jak sama nazwa wskazuje, jest kuchnią, więc poczułem się jak u siebie w domu mówi Michał Bryś.

    Nowy gospodarz „Hell’s Kitchen” jest wobec uczestników programu równie wymagający i ostry co Wojciech Modest Amaro. Sylwetka szefa wzorowana jest na prowadzącym brytyjskie i amerykańskie edycje programu – ekscentrycznym i wybuchowym Gordonie Ramsayu. Michał Bryś twierdzi, że dobrze poznał osobowość szkockiego restauratora, kilka lat temu czytał bowiem jego biografię.

    – Na pewno mam podobną energię, bo jestem człowiekiem bardzo impulsywnym, jestem bardzo energiczny również w życiu prywatnym i idę jak dynamit. I myślę, że to jest coś, co może nas łączyć mówi Michał Bryś.

    Program „Hell’s Kitchen” można oglądać w każdy wtorek, o godz. 20.05, na antenie telewizji Polsat. Do walki o pracę w restauracji Michała Brysia oraz 100 tys. zł stanęło szesnaścioro uczestników, m.in. finalistka konkursu Miss Polski, blogerka kulinarna, właściciel biura turystycznego oraz grafik komputerowy.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Gwiazdy

    Media

    Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą

    Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.

    Finanse

    Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł

    Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.