Najnowsze

Wszystkie newsy

Polecane

Zapraszamy do oglądania

Przegląd mediów

Biuro prasowe

2024-02-22Praktyczne porady dla sportowca. Regeneracja potreningowa
Praktyczne porady dla sportowca. Regeneracja potreningowa
Regularna aktywność fizyczna wywołuje największe zmiany w obrębie mięśni. To
2024-02-22#MamyNaToRadę! Pedagodzy, psycholodzy i logopedzi radzą rodzicom
#MamyNaToRadę! Pedagodzy, psycholodzy i logopedzi radzą rodzicom
Masz pytanie do pedagoga, psychologa dziecięcego albo logopedy? Zajrzyj do Wirtualnej Poradni Pedagogicznej. Specjalistki, pracujące w przedszkolach i szkołach fundacji Ogólnopolski Operator Oświaty dzielą się wiedzą i doświadczeniem. Wyręczając doktora Google.
2024-02-22Polska gra polityczna na tle trawionego konfliktami Półwyspu Arabskiego
Polska gra polityczna na tle trawionego konfliktami Półwyspu Arabskiego
Ogarnięty od dziesięcioleci licznymi konfliktami Półwysep Arabski nieprzerwanie od zakończenia II Wojny Światowej pozostaje w stanie napięcia, trawiony ogniem z różnych stron.
2024-02-22Te dania oczarują Twoich gości podczas Świąt
Te dania oczarują Twoich gości podczas Świąt
Jeśli uwielbiasz pięknie przystrojoną Wielkanoc, ten artykuł jest wprost dla Ciebie. Inspirując się polskimi smakami Świąt, sięgamy do kuchni WSP Społem, w której oprócz tradycyjnych dań kuchni świętokrzyskiej, znajdziemy też piękną oprawę stołu.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.