Mówi: | Marek Zaremba |
Funkcja: | dietoterapeuta |
Marek Zaremba (dietoterapeuta): właściwa dieta jest kluczem do odzyskania zdrowia
Zdaniem dietoterapeuty Marka Zaremby największym wyzwaniem w racjonalnym odżywianiu jest umiar. Warto zrobić bilans i zastanowić się, które produkty przynoszą organizmowi więcej szkody niż pożytku, a następnie wykluczyć je z codziennego menu. Trzeba również unikać stresu i postawić na emocjonalny spokój. Korzystne jest także żywienie tzw. superfoods, czyli mieszanką składników bogatych w witaminy i substancje odżywcze.
– Dieta jak najbardziej może leczyć. Dzisiaj wracamy do przeszłości, natura pożywienia, przyprawianie, odpowiednie techniki gotowania, trochę subkultury makrobiotycznej – łączymy to w całość po to, żeby dzięki umiarkowaniu dojść do właściwego pojęcia diety leczniczej – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marek Zaremba, dieto terapeuta.
Zdaniem Marka Zaremby największym wyzwaniem jest umiar, odnowa postu. Piramida żywienia, którą on stara się propagować, to tzw. dieta intuicyjna.
– Niejedzenie i głód są lepszą terapią niż poszukiwanie nieustannie czegoś, czym zaspokoimy nasze dolegliwości. Jest to zresztą wątek medycyny wschodniej, że nie należy patrzeć na to, co dodać do odżywiania, tylko najpierw to, co odjąć. Zachęcam wszystkich też do tego, aby wsłuchali się w intuicję, to jest nasz klucz. Miłość do gotowania, radość, kultura stołu, to są rzeczy, które dzisiaj musimy odnawiać, i tylko w ten sposób możemy odnaleźć faktycznie drogę do zdrowia – tłumaczy Marek Zaremba.
W kwietniu na półki księgarń trafiła kolejna książka Marka Zaremby „Leczenie dietą – Wygraj z candidą!”. Autor porusza w niej temat związany z leczniczą dietą przeciwgrzybiczą, dołączając blisko 50 przepisów, które zapobiegają powstawaniu drożdżycy.
– Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną powstawania wilgoci w organizmie, która sprzyja rozwojowi różnych patogenów. Zbawienna jest więc dla nas odpowiednio połączona dieta roślinna – wyjaśnia Marek Zaremba.
Oprócz czynników dietetycznych związanych z nadmiernym spożyciem cukru, u podstawy powstawania kandydozy jest również przewlekły stres oraz niepokój emocjonalny, który w znaczny sposób osłabia układ odpornościowy. Zdaniem Zaremby toksyczne myśli są bardziej szkodliwe niż przetworzone jedzenie. Niemniej jednak trzeba ich unikać w równym stopniu.
– Dużo lepiej jest gotować zdrowo, niż później stosować farmakologię. Profilaktyka, której dzisiaj nam brakuje, jest podstawą, a u podstawy profilaktyki zawsze będzie zdrowe odżywianie – mówi Marek Zaremba.
Marek Zaremba jest entuzjastą zdrowego stylu życia. Trendem, który promuje, jest m.in. superfoods. Na miano superżywności mogą zasłużyć jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, które zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.
– Jest dużo wspaniałych produktów: natka pietruszki, jabłko, nasiona słonecznika, olej rzepakowy, czosnek, cebula, które w odpowiednio połączonym daniu dają nam tzw. superfoods. Naprawdę mamy potężne bogactwo w Polsce, to są łatwo dostępne produkty, które w połączeniu, w odpowiednim daniu dają nam tzw. superfoods – mówi Marek Zaremba.
Włączając takie produkty do codziennego menu, możemy zapobiegać cukrzycy, chorobom serca i nowotworom.
Czytaj także
- 2024-04-11: Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Regularne badania profilaktyczne stawiamy sobie za punkt honoru. Chcemy być zdrowi i aktywni
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-02-05: Ewa Minge: Po pięćdziesiątce niełatwo było mi utrzymać formę i nie mogłam jeść wszystkiego, co chciałam. Musiałam ograniczyć słodycze, którymi wcześniej się zajadałam
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-12-11: Jedzenie orzechów pomocne w zapobieganiu depresji. Ryzyko wystąpienia choroby można zredukować nawet o niemal jedną piątą
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Monika Richardson: Martwi mnie globalne ocieplenie klimatu. Zastanawiam się, jaki świat szykujemy dla naszych wnuków
Europejska Agencja Środowiska (EEA) alarmuje, że w związku z ocieplaniem się klimatu Europie zagraża wiele niebezpieczeństw, wśród nich ekstremalne zjawiska pogodowe – trąby powietrzne, fale upałów, powodzie, susze oraz pożary, a także wzrost zachorowań na różne choroby. W tej sytuacji Monika Richardson dziwi się temu, że wiele osób nie zważa na niekorzystne zmiany klimatyczne i zamiast im zapobiegać, poprzez swoje złe nawyki przyczyniają się tylko do pogłębienia problemu.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą
Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.
Finanse
Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł
Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.