Mówi: | Konrad Gaca |
Funkcja: | specjalista żywieniowy |
Firma: | prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers” |
Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem
„Kuchnia Fit” autorstwa Konrady Gacy plasuje się w pierwszej dziesiątce bestsellerów na stronie empik.com w kategorii diety. W swojej nowej publikacji trener tysięcy Polaków podpowiada, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki na każdą porę dnia i jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.
Konrad Gaca podkreśla, że nic nie jest w stanie zastąpić racjonalnego odżywiania – ani najbardziej intensywny trening, ani najlepsze suplementy diety.
– Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem. Odchudzanie to jest taka półeczka wyżej w zdrowym żywieniu. Każda osoba, która chcę się zdrowo odżywiać, powinna korzystać z określonych produktów, tak żeby nasycić swój organizm. Natomiast, jeśli myśli o odchudzaniu, to tu już jest niezwykle ważne, żeby te produkty były w diecie ustalone indywidualnie do wieku, wagi i płci – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Konrad Gaca, specjalista żywieniowy.
W książce można znaleźć blisko sto propozycji dań na różne pory roku i różne okazje. Konrad Gaca podpowiada, jak gotować zdrowo i smacznie.
– Myślę, że szczególnie teraz zbiór przepisów świątecznych jest naprawdę bardzo inspirujący. Na przykład barszcz wigilijny, świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dyni czy chociażby kompot z suszu – bardzo zdrowy. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie, nawet te osoby, które uważają, że nie da się zjeść deseru w wersji light – tłumaczy Konrad Gaca.
Gaca podkreśla, że nie wszystkie produkty są równie dobrze przyswajane przez organizm zarówno rano, jak i wieczorem. W książce można znaleźć liczne porady dotyczące tego, jakie przekąski szkodzą, a jakie przynoszą korzyści o określonych porach dnia.
– Właśnie wieczorami popełniamy błąd żywieniowy – sięgamy po owoce i spożywamy spore ilości węglowodanów. Trzeba jednak pamiętać o tym, jak niezwykle ważne jest ustawienie hormonalne organizmu. Jedząc owoce, cukry proste, powodujemy, że zaczyna rządzić nami hormon insuliny, który z kolei obniża hormon wzrostu, a ten w nocy jest niezwykle ważny w każdym wieku, bo to jest nasza regeneracja, nasz metabolizm – wyjaśnia Konrad Gaca.
Konrad Gaca odchudził tysiące Polaków. W jego najnowszej książce nie brak również historii osób, które zdecydowały się mu zaufać i zmieniły swoje życie na lepsze. Zdaniem dietetyka bycie fit to nie tylko wygląd i sprawność fizyczna, lecz przede wszystkim samopoczucie i wewnętrzna równowaga.
To już druga książka Konrada Gacy. Poprzednia – „Moje odchudzanie” – cieszyła się takim zainteresowaniem, że bestsellerem empik.com stała się jeszcze przed oficjalną premierą.
Czytaj także
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-02-05: Ewa Minge: Po pięćdziesiątce niełatwo było mi utrzymać formę i nie mogłam jeść wszystkiego, co chciałam. Musiałam ograniczyć słodycze, którymi wcześniej się zajadałam
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.