Newsy

Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

2014-12-22  |  06:45
Mówi:Konrad Gaca
Funkcja:specjalista żywieniowy
Firma:prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers”
  • MP4
  • „Kuchnia Fit” autorstwa Konrady Gacy plasuje się w pierwszej dziesiątce bestsellerów na stronie empik.com w kategorii diety.  W swojej nowej publikacji trener tysięcy Polaków podpowiada, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki na każdą porę dnia i jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.

    Konrad Gaca podkreśla,  że nic nie jest w stanie zastąpić racjonalnego odżywiania  ani najbardziej intensywny trening, ani najlepsze suplementy diety.

    Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem. Odchudzanie to jest taka półeczka wyżej w zdrowym żywieniu. Każda osoba, która chcę się zdrowo odżywiać, powinna korzystać z określonych produktów, tak żeby nasycić swój organizm. Natomiast, jeśli myśli o odchudzaniu, to tu już jest niezwykle ważne, żeby te produkty były w diecie ustalone indywidualnie do wieku, wagi i płci – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Konrad Gaca, specjalista żywieniowy.

    W książce można znaleźć blisko sto propozycji dań na różne pory roku i różne okazje. Konrad Gaca podpowiada, jak gotować zdrowo i smacznie.

    Myślę, że szczególnie teraz zbiór przepisów świątecznych jest naprawdę bardzo inspirujący. Na przykład barszcz wigilijny, świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dyni czy chociażby kompot z suszu – bardzo zdrowy. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie, nawet te osoby, które uważają, że nie da się zjeść deseru w wersji light – tłumaczy Konrad Gaca.

    Gaca podkreśla, że nie wszystkie produkty są równie dobrze przyswajane przez organizm zarówno rano, jak i wieczorem. W książce można znaleźć liczne porady dotyczące tego, jakie przekąski szkodzą, a jakie przynoszą korzyści o określonych porach dnia.

     Właśnie wieczorami popełniamy błąd żywieniowy –  sięgamy po owoce i spożywamy spore ilości węglowodanów. Trzeba jednak pamiętać o tym,  jak niezwykle ważne jest ustawienie hormonalne organizmu. Jedząc owoce, cukry proste, powodujemy, że zaczyna rządzić nami hormon insuliny, który z kolei obniża hormon wzrostu, a ten w nocy jest niezwykle ważny w każdym wieku, bo to jest nasza regeneracja, nasz metabolizm – wyjaśnia Konrad Gaca.

    Konrad Gaca odchudził tysiące Polaków. W jego najnowszej książce nie brak również historii osób, które zdecydowały się mu zaufać i zmieniły swoje życie na lepsze. Zdaniem dietetyka bycie fit to nie tylko wygląd i sprawność fizyczna, lecz przede wszystkim samopoczucie i wewnętrzna równowaga.

    To już druga książka Konrada Gacy. Poprzednia – „Moje odchudzanie” cieszyła się takim zainteresowaniem, że bestsellerem empik.com stała się jeszcze przed oficjalną premierą.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.