Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | szef kuchni |
Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania nawet dla początkujących kucharzy. Jej tajemnicą są świeże i aromatyczne produkty wysokiej jakości. Większość z nich bez problemu można dostać także w Polsce. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy włoska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.
Z raportu firmy PizzaPortal.pl wynika, że kuchnia włoska należy do ulubionych tradycji kulinarnych Polaków. Ceni ją także Karol Okrasa, głównie za to, że daje ona kucharzowi dużo wolności. Zdaniem Okrasy większość Polaków uległa fascynacji kulinarnym światem, a swoją przygodę z nim rozpoczyna właśnie od kuchni włoskiej. To dobry wybór, ponieważ włoska tradycja kulinarna nie jest trudna do opanowania – jest znacznie łatwiejsza chociażby od słynnej na całym świecie kuchni francuskiej.
– Jest rzeczywiście prosta, bo dużo wybacza. Jeżeli tylko początkujący kucharze nie będą za bardzo łamać przepisów włoskich, to wszystko powinno się udać. Czyli na początku jak najprościej i na pewno będzie po włosku – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Podstawowa zasada kuchni włoskiej to wysoka jakość używanych składników. W Polsce bez trudu można dostać włoskie produkty bardzo dobrej jakości.
– Dzisiaj nie ma już żadnych usprawiedliwień. Mamy dostęp do produktów, informacji, sprzętu, do wszystkiego. Jedyne braki, jakie możemy zauważyć, to w naszych własnych chęciach. To jedyny brak, ale tutaj nie możemy się tłumaczyć sami przed sobą – mówi Karol Okrasa.
Charakterystyczną cechą włoskiej kuchni jest także stosunkowo krótka obróbka termiczna produktu. Wyjątkiem są niektóre sosy, np. bolognese, które wymagają długiego gotowania. Warzywa, ryby i mięso Włosi gotują jednak bardzo krótko, dzięki czemu produkty zachowują większość składników odżywczych. We Włoszech popularne jest także gotowanie na parze.
– Włosi dbają o to, żeby warzywa były albo na patelni delikatnie podgrzane z oliwą, albo tylko ugotowane na parze, takie chrupiące w środku, a wtedy są najlepsze z żywieniowego punktu widzenia. Śmiem także twierdzić, że takie są najlepsze pod względem smaku. Jemy warzywa, mięso czy ryby zachwycając się ich stuprocentowym aromatem, nie tracimy nic. I tak gotują Włosi, i każdy tak może – mówi Karol Okrasa.
W kuchni włoskiej, zwłaszcza z południowych regionów kraju, dominują ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Jedynym tłuszczem stosowanym przez Włochów jest oliwa. Dlatego też włoska kuchnia uważana jest przez lekarzy i dietetyków za jedną z najzdrowszych na świecie.
Czytaj także
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2023-03-07: Włochy liderem certyfikacji żywności. Sprzedaż takich produktów sięga 20 mld euro
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
- 2023-03-20: Ewa Drzyzga: U mnie w domu każdego dnia musi być jeden ciepły posiłek. Kiedy siadamy przy wspólnym stole, to mamy czas ze sobą rozmawiać i budować relacje
- 2023-03-22: Krzysztof Skórzyński: Jak gotuję sam dla siebie, to nigdy mi to nie smakuje. Robię bardzo dobrą pizzę i mięsa
- 2023-03-14: Małgorzata Ohme: Bardzo dobrze umiem piec ciasta. Robię wspaniałą szarlotkę, sernik, podobno najlepsze ciasto marchewkowe i słoną tartę
- 2023-03-16: Anna Kalczyńska: Gotuję sporo. Często nie idzie to w parze z oczekiwaniami mojej rodziny
- 2022-10-28: Kimchi podbija konsumenckie gusta na całym świecie. Prozdrowotne właściwości koreańskich kiszonek przekonują też Polaków
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.