Newsy

Agnieszka Woźniak-Starak: Marzyłam o dziennikarstwie politycznym. Z drogi rozrywki trudno się jednak zawraca

2017-01-11  |  06:55

Dziennikarka nie zdecydowałaby się obecnie na pracę prezenterki serwisu informacyjnego. Twierdzi, że w przeszłości marzyła o dziennikarstwie politycznym, dziś jednak związana jest z branżą rozrywkową. Jej zdaniem z tej drogi kariery nie ma łatwego powrotu do dziennikarstwa politycznego lub newsowego. 

Agnieszka Woźniak ukończyła studia dziennikarskie na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego oraz w Wyższej Szkole Komunikowania i Mediów Społecznych w Warszawie. Pierwsze kroki w zawodzie stawiała w programach informacyjnych radiowej Jedynki. Jej marzeniem było wówczas dziennikarstwo polityczne. 

Pisałam nawet pracę dyplomową o dziennikarstwie politycznym i wywiadach z politykami, o Monice Olejnik w tej pracy też było, i o wszystkich dziennikarzach, którzy te wywiady przeprowadzają albo przeprowadzali – mówi gwiazda TVN agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.  

Od 2005 roku jej kariera zawodowa zaczęła jednak zmierzać w kierunku rozrywki. Dziennikarka pracowała m.in. przy porannym magazynie TVP1 „Kawa czy herbata”, śniadaniowy program TVP2 „Pytanie na śniadanie” oraz show-biznesowym formacie stacji TVN „Na językach”. W 2016 roku została gospodynią podróżniczego reality show stacji TVN „Azja Express”. 

– Los mną pokierował trochę inaczej, w stronę rozrywki, a to jest taka droga, z której trudno się zawraca – mówi Agnieszka Woźniak-Starak. 

Gwiazda TVN nie liczy już na zostanie drugą Moniką Olejnik, dlatego nie myśli o zmianie charakteru swojej pracy. Twierdzi, że raczej nie przyjęłaby obecnie propozycji poprowadzenia serwisu informacyjnego. Zbyt dobrze pamięta podobne i nie do końca udane eksperymenty z dziennikarzami z TVP. 

–  Chyba mnie już tam nie ma. Serwisy informacyjne bardzo chętnie oglądam, ale głową jestem kompletnie gdzie indziej – mówi Agnieszka Woźniak-Starak. 

Dziennikarka przygotowuje się obecnie do kolejnej edycji programu „Azja Express”, który stał się przebojem jesiennej ramówki stacji TVN. Zdjęcia do nowych odcinków mają ruszyć już wiosną 2017 roku. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.