Mówi: | Justyna Iżycka |
Firma: | Freggia |
W niewielkich kuchniach sprawdzają się zamrażarki kompaktowe. Niewielkie urządzenie można wkomponować w zabudowę kuchenną
Przed zakupem zamrażarki warto zadać sobie pytanie, jak dużego urządzenia potrzebujemy, w jaki sposób chcemy przechowywać w nim żywność i w jakim miejscu zamierzamy je umieścić. Do małej kuchni najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Jest niewielka i idealnie nadaje się do zabudowy. W przypadku większych pomieszczeń można się zdecydować na zamrażarkę skrzyniową lub szufladową. To tańsze i bardziej pojemne urządzenia. W przypadku zaniku zasilania dłużej też utrzymają wymaganą temperaturę.
Zamrażarki można wykorzystywać do zamrażania warzyw, owoców, mięsa, wędlin i pieczywa, a także przechowywania wcześniej przygotowanych potraw lub mrożonek zakupionych w sklepie. Najlepszym sposobem na przechowywanie żywności przez dłuższy okres jest jej zamrożenie w temperaturze niższej niż -8°C.
– Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Dzięki temu procesowi możemy na dłużej zachować świeżość produktów bez jednoczesnego pozbawiania ich wartości odżywczych i walorów smakowych. Dodatkowo podczas mrożenia nie musimy poddawać żywności procesom konserwującym z wykorzystaniem np. cukru czy soli – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Iżycka, Freggia.
Na zakup zamrażarki decydują się przede wszystkim osoby, które mają większą kuchnię lub dodatkową przestrzeń w domu, gdzie ewentualnie można takie urządzenie umieścić. Może to być spiżarnia, garaż czy korytarz.
– Zamrażarka skrzyniowa sprawdzi się u osób, które mają więcej miejsca w domu, ponieważ trudniej ją wkomponować w zabudowę kuchenną, ale jednocześnie przechowują duże ilości produktów o większych gabarytach. Tego typu zamrażarki mają pojemność nawet do 400 l. Jeżeli chodzi o zamrażarki szufladowe, to zdecydowanie polecane są dla osób, które preferują przechowywanie np. mniejszej ilości jedzenia, poporcjowanego, do którego chcą mieć łatwiejszy dostęp – tłumaczy Justyna Iżycka.
Przy zakupie urządzenia trzeba wziąć pod uwagę zarówno przestrzeń, jaką dysponujemy w mieszkaniu, jaki i preferencje, jeżeli chodzi o przechowywanie żywności.
– Jeżeli jesteśmy osobami, które lubią przechowywać żywność w formie mrożonek, to jak najbardziej miejsce na zamrażarkę, nawet w niewielkiej kuchni, może się znaleźć. Wtedy najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Zamrażarka kompaktowa wielkością zbliżona jest do zmywarki, zazwyczaj występuje ona w wersji do zabudowy, więc takie urządzenie możemy umieścić pod blatem, ewentualnie w małej, niewykorzystanej wnęce – podkreśla Justyna Iżycka.
Poza budową i pojemnością zamrażarki różnią się również funkcjami i wyposażeniem. Są urządzenia sterowane elektronicznie, ze wskaźnikiem wzrostu temperatury czy wyświetlaczem temperatury we wnętrzu komory. W przypadku zamrażarek skrzyniowych może to być ponadto system spustu wody, łatwego otwierania, a nawet możliwość zamknięcia na klucz.
Czytaj także
- 2024-04-09: Inflacja spadła do najniższego od pięciu lat poziomu. Spowolnić może także wzrost płac
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-03-01: Kraje afrykańskie w bezprecedensowym kryzysie żywnościowym. Potrzebne wsparcie rozwojowe dla lokalnego rolnictwa
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-12-05: Coraz więcej Polaków sięga po roślinne zamienniki mięsa i nabiału. Producenci takiej żywności walczą o większą obecność na sklepowych półkach
- 2023-11-29: Rośnie liczba użytkowników aplikacji walczących z marnowaniem żywności. Na zainteresowanie mocno wpłynął wzrost cen
- 2023-09-28: Zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Dla niektórych grup żywność może stać się zbyt droga
- 2023-07-25: Naukowcy odradzają korzystanie z desek do krojenia z plastiku. Jego mikrocząsteczki mogą przenikać do żywności i organizmu ludzi
- 2023-05-12: Kryzysu zbożowego może nie udać się zażegnać. Szanse na wyeksportowanie polskiego zboża przed żniwami są coraz mniejsze
- 2023-04-21: Trudna sytuacja polskich rolników i hodowców. Nieprawidłowości z ukraińską żywnością jeszcze pogłębiają istniejący kryzys
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Monika Richardson: Martwi mnie globalne ocieplenie klimatu. Zastanawiam się, jaki świat szykujemy dla naszych wnuków
Europejska Agencja Środowiska (EEA) alarmuje, że w związku z ocieplaniem się klimatu Europie zagraża wiele niebezpieczeństw, wśród nich ekstremalne zjawiska pogodowe – trąby powietrzne, fale upałów, powodzie, susze oraz pożary, a także wzrost zachorowań na różne choroby. W tej sytuacji Monika Richardson dziwi się temu, że wiele osób nie zważa na niekorzystne zmiany klimatyczne i zamiast im zapobiegać, poprzez swoje złe nawyki przyczyniają się tylko do pogłębienia problemu.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą
Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.
Finanse
Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł
Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.