News powiązane z przekąski

2017-02-08 | 06:30
Handel
Superżywność w natarciu. Sprzedaż zdrowych produktów szybko rośnie, także w kategorii przekąsek News powiązane z przekąski

Superżywność w natarciu. Sprzedaż zdrowych produktów szybko rośnie, także w kategorii przekąsek

Polski rynek zdrowej żywności dynamicznie rośnie i według prognoz jego wartość może przekroczyć w tym roku 1 mld zł. Jednym z segmentów korzystających na tym trendzie jest superżywność, czyli produkty zawierające większe ilości składników odżywczych. Rosnące zainteresowanie tego typu produktami zachęca producentów żywności do wchodzenia w kolejne segmenty rynku. Purella Food chce w tym roku przekonać Polaków, zwłaszcza najmłodszych, do zdrowych przekąsek.
więcej
2017-01-09 | 06:30
Żywienie
Banki żywności postulują wydłużenie przerwy obiadowej w szkole do 30 minut. Uczniowie będą wyrzucać mniej jedzenia

Banki żywności postulują wydłużenie przerwy obiadowej w szkole do 30 minut. Uczniowie będą wyrzucać mniej jedzenia

Marnowanie jedzenia jest sporym problemem w polskich szkołach – wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności. Najczęściej do szkolnego kosza trafiają kanapki, surówki, zupy, warzywa i owoce. Uczniowie tłumaczą, że zamiast kanapki czy obiadu wolą zjeść słodycze lub słone przekąski. Często także nie smakuje im drugie śniadanie przygotowane przez rodziców lub posiłki serwowane w stołówce. Z kolei eksperci z banków żywności podkreślają, że 20 minutowa przerwa obiadowa jest za krótka, aby uczniowie mogli w spokoju zjeść posiłek.
więcej
2015-08-19 | 06:40
Żywienie
Aby zachować szczupłą sylwetkę, nie trzeba jeść kolacji najpóźniej o 18.00

Aby zachować szczupłą sylwetkę, nie trzeba jeść kolacji najpóźniej o 18.00

Zdaniem dietetyków pora ostatniego posiłku powinna być dopasowana do trybu życia. Krótszy dzień żywieniowy oznacza bowiem mniejszą ilość składników odżywczych dostarczanych do organizmu. Specjaliści radzą, by nie wierzyć ślepo we wszystkie rady znalezione w sieci i udzielane przez samozwańczych ekspertów. Nawyk, który sprawdza się u jednej osoby, innej może zupełnie nie odpowiadać.
więcej
2015-08-11 | 08:00
Gospodarka
Spółka PepsiCo jednym z największych odbiorców ziemniaków przemysłowych w Polsce. Rocznie koncern wykorzystuje ich ponad 120 tys. ton

Spółka PepsiCo jednym z największych odbiorców ziemniaków przemysłowych w Polsce. Rocznie koncern wykorzystuje ich ponad 120 tys. ton

W portfolio produktów firmy PepsiCo są nie tylko napoje bezalkoholowe, lecz także chipsy i chrupki oferowane pod markami Lay’s oraz Mr. Snaki czy Star. Od samego początku działalności w Polsce koncern korzysta z usług krajowych kontrahentów. Zdecydowana większość ze 120 tys. ton ziemniaków wykorzystywanych do produkcji chipsów pochodzi od lokalnych dostawców.
więcej
2014-11-12 | 09:00
Przemysł spożywczy
ZPC Otmuchów: W połowie przyszłego roku kolejny etap konsolidacji. Chcemy, aby jedna piąta naszej produkcji trafiała na eksport

ZPC Otmuchów: W połowie przyszłego roku kolejny etap konsolidacji. Chcemy, aby jedna piąta naszej produkcji trafiała na eksport

W połowie przyszłego roku ma się rozpocząć trzeci etap konsolidacji w ZPC Otmuchów. Po zamknięciu dwóch zakładów spółka analizuje, w jaki sposób jeszcze poprawić efektywność produkcji. Przedsiębiorstwo chce osiągnąć 20-proc. udział eksportu w całości sprzedaży. Na rynki zagraniczne trafiają głównie produkty pod markami własnymi sieci handlowych.
więcej
2014-10-13 | 06:50
Żywienie
Małgorzata Socha: wybieram przekąski z błonnikiem i do tego też zachęcam innych

Małgorzata Socha: wybieram przekąski z błonnikiem i do tego też zachęcam innych

Małgorzata Socha przyznaje, że nawet w trakcie stosowania diety zdarzają się jej chwile słabości i między posiłkami lubi podjadać. Stara się jednak sięgać po przekąski, które nie są źródłem pustych kalorii, tylko mają wiele składników odżywczych. Aktorka tłumaczy, że między innymi właśnie dlatego zdecydowała się na udział w reklamie chipsów wielozbożowych.
więcej
2014-09-12 | 06:40
Żywienie
Spożywanie jednej puszki słodzonego napoju gazowanego dziennie znacząco zwiększa ryzyko cukrzycy

Spożywanie jednej puszki słodzonego napoju gazowanego dziennie znacząco zwiększa ryzyko cukrzycy

Regularne spożywanie wysokoprzetworzonych przekąsek pomiędzy posiłkami obniża wartość odżywczą diety, sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi próchnicy. Badania wykazały, że już wypicie codziennie już 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy typu II o 22 proc. Jednocześnie zdrowe przekąski, takie jak świeże warzywa i owoce oraz soki warzywne, wspomagają proces odchudzania, pobudzają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.
więcej
2014-09-09 | 08:00
Przemysł spożywczy
ZPC Otmuchów zapowiadają dalszą restrukturyzację i podwojenie eksportu do 2015 roku. Władze nie wykluczają także przejęć

ZPC Otmuchów zapowiadają dalszą restrukturyzację i podwojenie eksportu do 2015 roku. Władze nie wykluczają także przejęć

Zakłady Przemysłu Cukierniczego Otmuchów w tym roku zamierzają skoncentrować się na dalszej restrukturyzacji. Efekty mają być widoczne w 2015 roku. W przyszłym roku władze spółki zamierzają też podjąć decyzje dotyczące ewentualnej konsolidacji pozostałych zakładów produkcyjnych. Chcą również podwoić wolumen eksportu. Zapowiadają, że jeśli pojawi się okazja do ciekawego przejęcia, to z niej skorzystają.
więcej
2014-08-11 | 06:45
Żywienie
Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania

Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania

Zbyt częste podawanie dzieciom przekąsek między posiłkami może wyrobić w nich nawyk ciągłego podjadania. Konsekwencją często jest nadwaga lub otyłość w wieku nastoletnim. Dietetycy radzą też, aby od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku nawyk sięgania po przekąski zdrowe i niskokaloryczne, zamiast chipsów i frytek. W tym celu zamiast pieniędzy na drugie śniadanie w szkole warto dać mu samodzielnie przygotowany posiłek.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne

Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.

Edukacja

Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem

Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.

Muzyka

Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna

Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.