News powiązane z porażenie połowicze

2014-09-18 | 06:20
Zdrowie
Egzoszkielet może zrewolucjonizować rehabilitację pacjentów z niedowładem kończyn News powiązane z porażenie połowicze

Egzoszkielet może zrewolucjonizować rehabilitację pacjentów z niedowładem kończyn

To, co do niedawna można było zobaczyć jedynie w filmach science fiction, jest już testowane przez polskich pacjentów. Egzoszkielet to nowoczesne narzędzie fizjoterapeutyczne, które umożliwia ruchy wstawania, siadania oraz chodu osobom z niedowładem kończyn dolnych. Urządzenie przeznaczone jest dla chorych o różnym stopniu porażenia, które jest wynikiem m.in. udaru, uszkodzenia rdzenia kręgowego czy mózgu. Niestety, ze względu na wysoką cenę, egzoszkielet nie jest jeszcze powszechnie stosowaną metodą rehabilitacji.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.