News powiązane z Bal Dziennikarzy 2015

2015-03-12 | 06:45
Moda
Anna Krzyżanowska pracuje nad nową kolekcją. Pokaz odbędzie się późną wiosną News powiązane z Bal Dziennikarzy 2015

Anna Krzyżanowska pracuje nad nową kolekcją. Pokaz odbędzie się późną wiosną

Po dobrze przyjętej kolekcji sukien ślubnych Anna Krzyżanowska odniosła kolejny sukces. Kreacja, w której Edyta Herbuś pokazała się na tegorocznym Balu Dziennikarzy, została okrzyknięta jedną z najpiękniejszych kreacji autorstwa Krzyżanowskiej. Projektantka twierdzi, że ważniejsze od uznania mediów jest dla niej zadowolenie każdej klientki. Przyznaje też, że już pracuje nad nowym pokazem.
więcej
2015-02-16 | 06:55
Moda
PLICH: To, co zrobiła Viola Piekut, jest karygodne. To nie była inspiracja

PLICH: To, co zrobiła Viola Piekut, jest karygodne. To nie była inspiracja

Ludzie często mylą inspirację z plagiatem. W przypadku Violi Piekut nie ma co mówić o inspiracji – twierdzi PLICH. Jego zdaniem nawet jeśli klientka przychodzi z gotową wizją sukni, która jest kopią innej kreacji, projektant powinien odmówić lub potraktować projekt wyłącznie jako inspirację. Kopiowanie pomysłów wielkich domów mody świadczy bowiem o braku kreatywności lub zbyt małej wierze w swoje umiejętności. Zdaniem PLICHA brak wiary w siebie to częsta przypadłość polskich projektantów.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.