Komunikaty PR

Wegańskie ciasto mech z owocami liofilizowanymi KRESTO

2024-03-26  |  13:18
Biuro prasowe

Wegańskie, pyszne, pożywne i kolorowe! Ciasto mech – przepis na udany wielkanocny wypiek. Danie idealne również dla dzieci – obok owoców przemycicie w nim również szpinak, który w tym wydaniu z pewnością im posmakuje. Całość zdobią chrupiące owoce liofilizowane 100% owocu od KRESTO. Pycha!

Składniki (tortownica 24 cm):

• 300 g mąki pszennej tortowej 
• 7 g proszku do pieczenia 
• 5 g sody oczyszczonej 
• 150 g cukru
• 15 g cukru wanilinowego 
• 140 g szpinaku
• 100 g banana
• sok z połówki cytryny 
• 125 ml oleju
• 250 ml mleka roślinnego 
• 650 g malin mrożonych 
• 125 ml wody 
• 80 g cukru 
• 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego (opcjonalnie)
• 30 g skrobi ziemniaczanej 
• 6 g agaru
• 300 g śmietanki roślinnej 31%
• 2 łyżki cukru (do kremu)
• owoce liofilizowane 100% owocu KRESTO: borówki, ananas, maliny

 

Wykonanie:

1. Do suchych składników dodaj zblendowane składniki mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. 
2. Przelej do tortownicy i piecz w 180°C około 45-50 minut. 
3. Ciasto ostudź i utnij około 2 cm blat, a resztę ciasta pokrusz i zostaw do posypania na wierzch. 
4. ⅔ malin, pół szklanki wody i cukier doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas. W pół szklanki wody rozrób skrobię i agar, wlej do gotujących się owoców i cały czas mieszając doprowadź do uzyskania jednolitej gęstej masy. 
5. Ściągnij z palnika i dodaj pozostałe maliny. Wymieszaj i wylej na ciasto, wstaw do lodówki do schłodzenia. 
6. Ubij śmietankę roślinną i cukier do powstania gęstego kremu i wylej na warstwę malinową. Posyp pokruszonym ciastem szpinakowym.
7. Udekoruj owocami liofilizowanymi KRESTO przed podaniem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie Biuro prasowe
2024-04-30 | 13:20

Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie

Jedno z popularnych miejsc na gastronomicznej mapie Bydgoszczy ponownie otwarte. Po gruntownym remoncie otworzyła się w CH Focus kultowa restauracja Pizza Hut. Nowy, ładniejszy lokal przyjmuje
Żywienie Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
2024-04-30 | 11:00

Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie

Niekwestionowany lider napojów energetycznych w Polsce, marka BLACK Energy, rozpoczyna wielką loterię, celebrującą kampanię „King of the Night”. Główną nagrodą w
Żywienie Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
2024-04-30 | 11:00

Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla

W okresie wiosenno-letnim popularnym dodatkiem do dań z grilla są różnego rodzaju sosy, dipy czy dressingi. Najwyższej jakości wyroby z Piątnicy znakomicie sprawdzają się w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Konsument

Tanie dekoracje do domu coraz poważniejszym problemem dla środowiska. Eksperci ostrzegają przed skutkami fast homeware

Sztuczne dekoracje kwiatowe, wiosenne wianki, puchate króliki, kurczaczki wielkanocne czy plastikowe świecidełka bożonarodzeniowe – ostatnie lata to prawdziwy boom na sezonowe dekoracje do domu. Trend ten znacząco zyskał na popularności w czasie pandemii, kiedy w domach pracowaliśmy i spędzaliśmy większość wolnego czasu, a podchwyciły go sklepowe marki, które wprowadziły do oferty taki asortyment i kuszą sezonowymi promocjami na niego. Eksperci podkreślają, że o ile w dekorowaniu domu nie ma nic złego, o tyle wybieranie tanich dekoracji i zmienianie ich co kilka tygodni czy miesięcy to trend szkodliwy i dla naszych portfeli, i dla środowiska. I porównują fast homeware do szkodliwości fast fashion, czyli taniej mody w naszych szafach.

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.