Podróżujesz solo – wybierz Stambuł
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Stambuł, uznawany za jedną z najlepszych destynacji w Europie dla osób podróżujących w pojedynkę, zachwyca bogactwem dostępnych atrakcji. Za sprawą panującej tu różnorodności i przyjaznej atmosfery, odwiedzający uznają Stambuł za przyjemne, tętniące życiem i łatwe do poruszania się miejsce. Miasto polecane jest również przez wiele prestiżowych publikacji podróżniczych na 2024 rok. Kosmopolityczna metropolia, pełna muzeów, zabytków, programów wystaw czasowych, malowniczych ulic, luksusowych hoteli, restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin oraz ekskluzywnych butików, zachęca turystów do indywidualnego zwiedzania.
Dwa kontynenty, jedno miasto
Swoją pierwszą wizytę w Stambule – jedynym mieście na świecie, które rozciąga się na dwóch kontynentach – rozpocznij od zwiedzania Półwyspu Historycznego. To fascynujące miejsce skrywa wiele zabytków, w tym majestatyczną Hagię Sophię (Ayasofya) i Cysternę Bazyliki (Yerebatan Sarnıcı), a także Pałac Topkapı (Topkapı Sarayı) i Błękitny Meczet (Sultanahmet Camii). Muzea Archeologiczne w Stambule (İstanbul Arkeoloji Müzeleri), usytuowane w ogrodzie kompleksu Pałacu Topkapı, stanowią obowiązkowy punkt dla wszystkich zainteresowanych dziedzictwem archeologicznym Türkiye (Turcji). Podczas zwiedzania Stambułu koniecznie odwiedź wielowiekowy Wielki Bazar (Kapalıçarşı). Niezapomniane wrażenia zakupowe oferuje również Bazar Egipski zwany też Korzennym (Mısır Çarşısı) w dzielnicy Eminönü. Po spróbowaniu – i być może zakupieniu – różnego rodzaju przypraw, herbat ziołowych, suszonych owoców i warzyw, czy innych smakołyków, warto wyruszyć w rejs po Bosforze, gdzie z pokładu promu można podziwiać legendarną Wieżę Panny (Kız Kulesi) oraz wiele innych atrakcji położonych wzdłuż Bosforu.
Niepowtarzalne doświadczenia w mieście
Następny etap wycieczki to Karaköy – popularna dzielnica turystyczna, znana ze swoich muzeów i nowoczesnego portu wycieczkowego Galataport İstanbul oraz mieszczącego się w nim kompleksu handlowego. Tu też znajduje się Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Stambule (İstanbul Modern Sanat Müzesi). Ta renomowana instytucja kultury, zaprojektowana przez słynnego architekta Renzo Piano, była pierwszym miejscem w Türkiye (Turcji), w którym można było podziwiać dzieła sztuki współczesnej. Po eksploracji bogatej kolekcji tego muzeum, warto skierować się do Muzeum Malarstwa i Rzeźby w Stambule (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi) – pierwszego, a zarazem najbardziej kompleksowego muzeum sztuk plastycznych w tym kraju. Kolejnym fascynującym miejscem jest dzielnica Galata, znana z designerskich butików i imponującej Wieży Galata (Galata Kulesi), z której można zobaczyć panoramę Stambułu. Jak już nacieszysz się tym niesamowitym widokiem, udaj się na Aleję İstiklal, czyli najbardziej znaną ulicę miasta. To tutaj można odbyć przejażdżkę kultowym czerwonym tramwajem albo przespacerować się wzdłuż ruchliwej alei, pełnej zabytkowych hanów, kościołów i wielu innych wartych zobaczenia budowli. Po drodze zatrzymaj się na turecką kawę w jednej ze słynnych kawiarni. Ponadto tradycyjne łaźnie tureckie (hamam) w dzielnicach Karaköy, Sultanahmet, Cağaloğlu, Beyoğlu i Beşiktaş są doskonałymi miejscami do relaksu i zdobycia niezapomnianych doświadczeń.
Przygody pełne smaku
Stambuł to idealne miejsce dla podróżujących w pojedynkę ze względu na gościnność i tętniącą życiem scenę kulinarną. Przemierzając miasto można łatwo zaobserwować, jak kultura jedzenia i picia napędza codzienne życie. W Stambule na odwiedzających czekają różnorodne atrakcje kulinarne, począwszy od jedzenia ulicznego (tzw. street food) po tradycyjne tawerny i restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin. Dodatkowo, wiele znajdujących się w mieście restauracji typu fine-dining, w tym prowadzone przez szefowe kuchni, oferuje klasyczne i innowacyjne interpretacje dań kuchni międzynarodowych oraz opartych na wielowiekowych przepisach pochodzących z regionu Anatolii.
Wzdłuż europejskiego brzegu Bosforu, w Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek i Sarıyer, można delektować się daniami z owoców morza i lokalnymi przysmakami w ekskluzywnych restauracjach rybnych. Na miłośników typowych potraw ulicznych czeka szeroka gama smaków, takich jak kokoreç, döner (döner kebab), pieczone ziemniaki, czyli kumpir, czy smażone lub nadziewane małże, dostępne po stronie europejskiej w dzielnicach Taksim i Beşiktaş, a także na rynku w Kadıköy w części azjatyckiej.
Podsumowując, zaplanuj podróż do Stambułu, która na długo zapisze się w Twojej pamięci, dzięki odkrywaniu i poznawaniu bogactwa tego niezwykłego miasta.
Wielki powrót pracy marzeń w roli World Travel Hackera!
5 najpiękniejszych plaż w okolicy europejskich stolic
Wieszanie wianków i puszczanie latawców, czyli obchody Święta Pracy w Europie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.